Naslovna

Salone del Mobile.Milano 2019

Salone del Mobile. Milano 2019.

Najveći trendovi u dizajnu interijera

Milano – grad poznat kao prijestolnica mode, u travnju svake godine postaje i svjetska prijestolnica interijera čiji dizajn pomiče sve poznate granice. Naime, već 58. godinu zaredom Milano je domaćin najvećeg međunarodnog sajma namještaja ove vrste na svijetu – Salone del Mobile.Milano
Ovaj izniman događaj svake godine posjeti više od 300.000 posjetitelja koji među prvima žele vidjeti inovacije, goruće ideje, tehnologije i trendove koji će obilježiti narednu godinu u svijetu dizajna interijera.

Iz godine u godinu Max & Moris ide ukorak s trendovima kako bi među prvima na ovim prostorima uveo predstavljene inovacije u svoje radove i dizajn. Tako ni ove godine nismo propustili pregledati nove koncepte, oblike, materijale, boje i strukture koji će inspirirati dizajnere, arhitekte, stiliste i marketinške stručnjake.

Ove godine posjetitelji su mogli vidjeti novitete predstavljene na izložbama Salone Internazionale del Mobile, International Furnishing Accessories Exhibition, Euroluce, Workplace3.0, S.project i SaloneSatellite

Euroluce

Salone del Mobile. Milano 2019
Sergey Makhno Architects. Image Courtesy of ArchDaily

 

Euroluce, Međunarodna izložba rasvjete, koja se održava svake dvije godine još od 1976., predstavlja najinovativnija rješenja u području osvjetljenja kako interijera tako i eksterijera.

S više od 420 najboljih izlagača u tom sektoru, od čega je polovica stranih, Međunarodna izložba rasvjete prepoznata je kao svjetska izložba mjernih rasvjetnih tijela gdje tehnološka inovacija i kultura dizajna zauzimaju središnje mjesto.

Veliki broj proizvoda obuhvaća najnovije uređaje za vanjsku, unutarnju i industrijsku rasvjetu te rasvjetu za izložbe i događaje, rasvjetu bolnica i rasvjetu za posebne namjene, kućnu automatizaciju, izvore svjetla i aplikacijski softver za rasvjetu.

Euroluce nije samo mjesto sastanka i poslovno mjesto par excellence, već je i najveći avangardni sajam u području ekološke održivosti i uštede energije u sektorima dekorativne i svjetlosne tehnologije.

Na ovogodišnjem Euroluce-u fokus je bio na “ponovnom otkrivanju prošlosti” i “povezivanju s prirodom”. Tako su vintage komadi rasvjete ponovno u modi te se predivno uklapaju u moderne interijere kao vrijedni znakovi prošlosti. Povezivanje s prirodom i upućivanje na istu je najdominantniji trend u dizajnu predstavljene rasvjete. Dizajneri su očito inspiraciju pronašli u prirodnim, organskim te ekološkim materijalima.

Iskusni arhitekti udružili su se s dizajnerima kako bi povezali svoj dizajn s inženjerskim rješenjima dizajnerskih tvrtki, što je rezultiralo komadima koji se doimaju poput skulpture u prostoru.

 

Workplace3.0

Salone del Mobile.Milano

 

Od 2015. godine Salone je preuzeo novu oznaku – Workplace3.0, inovativni izložbeni prostor posvećen dizajnu i tehnologiji u planiranju radnog prostora. Ovaj novi naziv predstavlja ideju istraživanja novih pristupa, oblika i rješenja na radnom mjestu “budućnosti” u kojem ljudski faktor i pametne tehnologije imaju ključnu ulogu.

Svijet rada brzo se mijenja zajedno s konceptom rada: nove metode pozivaju na različite radne prostore. Workplace3.0, posvećen dizajnu i tehnologiji, najbolje je opremljen događaj te odgovor na ovu promjenu i tržišnu potražnju. Predstavlja najfinije proizvode dizajnirane za recepcijske prostore i uredske prostore najboljih tvrtki koje rade na rješenjima koja odgovaraju novim načinima rada i dizajnerskim zahtjevima za „naseljavanje“ radnog prostora.

Izdanje Workplace3.0 za 2019. debitiralo je novim formatom izložbe. 53 tvrtke koje su izlagale učinile su da se njihova tekuća i hibridna prisutnost osjeća kroz sajmište što je još jedan način da se naglasi njihova misija promicanja eksperimentiranja u dizajnu. Ovaj novi izložbeni format pravi je odraz društvene transformacije radnog prostora u fleksibilno, propusno i dinamično područje, zrelo za profesionalnu interakciju i angažman u drugim svakodnevnim aktivnostima.

Današnji radni prostor je osmišljen kao hibridno okruženje u kojem se dužnost i zadovoljstvo sijeku kao profesionalni i osobni. “Život” u radnom prostoru.

 

Vizije i trendovi za 2019

Među najvećim trendovima ovogodišnjeg sajma Salone del Mobile.Milano istaknule su se mnogobrojne vrste, strukture i nijanse drva, najčešće u kombinaciji s pozlaćenim dijelovima. Česte su kombinacije različitih nijansi drva ili različitih struktura kao zanimljivi akcentni detalji.
Struktura s nejednakim, ručno rađenim udubljenjima bila je veoma zastupljena te se pojavljivala na raznim komadima namještaja, od komoda do stolića.

 

 

 

Motiv mramora bio je zastupljen u svim segmentima dizajna interijera: kao radna površina, stol, dio namještaja, umivaonik, vješalice itd. Inovativnim idejama u kojima je korišten mramor nije bilo kraja.

 

 

 

Najbitnije teme ovogodišnjeg sajma Salone del Mobile.Milano zasluženo su bile ekologija i održivost. Sve veća ekološka osviještenost potaknula je i dizajnere da razmisle o novim održivim i ekološki prihvatljivim materijalima i tehnologijama. Tzv. kružni dizajn manje se bavi recikliranjem, a više pažnje posvećuje ponovnoj upotrebi i prenamjeni materijala pri novoj upotrebi. Za kružni dizajn može se reći da je uspješan ako ne ostavi otpad tijekom procesa proizvodnje i upotrebe.
Moderni dizajn sve veći naglasak stavlja i na „wellbeing“ odnosno blagostanje te sreću i zdravlje. Bitna stavka je povezivanje s prirodom i opuštanje među prirodnim elementima koji nas čine sretnijima i ispunjenijima. Biljke u interijeru, vodeni elementi ili prirodni materijali opuštaju i vraćaju prirodi.

 

Ove godine je na sajmu prevladavala zelena boja, u skladu s temom održivosti i ekologije. Tkanine, tapete, tepisi, namještaj i same biljke pozivali su svojim ugodnim i smirujućim zelenim tonovima.

Svojevrsnu protutežu zelenoj boji predstavljali su pastelni tonovi (prašnjavo roza – kao simbol ženstvenosti i topline, te boja pijeska), a prisutne su bile i bijela boja, crna te sivi tonovi.

 

 

Čini se da će veliki trend 2019. godine biti kružni oblici. Pojavljuju se u obliku stolića, ogledala, svjetala, taburea, kada te raznih komada namještaja.

Sjedeći namještaj najčešće se pojavljuje u zaobljenim oblicima s tkaninama u zemljanim tonovima i pastelnim nijansama. Prisutan je retro dizajn, velike količine baršuna i drugih mekanih tekstura.

 

 

 

Već smo spomenuli kako se vintage vraća na velika vrata pa tako i drveno pletivo (“ratan”) i igra s drvom kao paravanom ili kao akcentnim dijelom namještaja.

Pozornost je privuklo i korištenje stakla kao akcentnog detalja u funkciji pregrada i vrata, koji su geometrijski jasno odvojeni crnim metalnim okvirima, prošarani različitim linijskim gridovima.
Naravno, bili su predstavljeni i u funkciji stolova i stolića.

 

 

Zidne tapete – ponovno su u trendu. U mnoštvu cvjetnih i apstraktnih uzoraka te inovativnih struktura, predstavljene su i “mokre tapete” koje su vrlo izdržljive u vlažnim uvjetima.

Savršene su za stvaranje vizualnog efekta u interijeru.

 

 

 

 

Povezivanje s prirodom se vidi i kod izbora prirodnog materijala za dizajn interijera. Već smo spomenuli drvo a moglo se vidjeti dosta upotrebe i kamena, gline, cementa, betona koji savršeno upotpunjuju cijelu priču.

To su materijali s neutralnim i nenametljivim tonovima koji se na razne načine mogu ukomponirati u interijer.

 

 

 

 

Sajam u Milanu nikoga ne može ostaviti ravnodušnim te poželite odmah sve ideje implementirati u vlastite radove, ali i otići korak dalje i provesti neke svoje ideje u djelo. Kao i svake godine, proširio je vidike, potaknuo kreativnost i doveo svjetski dizajn u tvrtku Max & Moris.

Max&Moris foto – izvještaj sa Salone del Mobile 2019

 

Share this post