Salone del Mobile Milano 2022

Salone del Mobile.Milano 2022: Otkrivamo najnovije trendove u dizajnu interijera

Salone del Mobile.Milano 2022 predstavio najnovije trendove u dizajnu interijera

Salone del Mobile, međunarodni sajam namještaja, se već 60. godinu za redom održao u Milanu. Ulice Milana su tako i ovog lipnja preplavile na tisuće arhitekata, dizajnera, proizvođača namještaja, umjetnika i svih ljubitelja dizajna koji su prvi htjeli provjeriti nove ideje, trendove i tehnologije u svijetu interijera. Predstavljeni su novi proizvodi, materijali, oblici, boje, teksture, pa i sami koncepti uređenja interijera koji će nas inspirirati ove godine. A mi smo posjetili sajam kako bismo vam otkrili sve najnovije trendove.

Održivi svijet za sve nas

Na ovogodišnjem sajmu Salone del Mobile sve se okretalo oko prirodnih materijala i održivosti okoliša. Tvrtke su mahom istražile odnos između prirode i načina kako živimo te su se okrenule tradicionalnim tehnikama izrade i dizajna, bilo da se radi o ponovnom korištenju materijala, prirodnim bojama ili načinu proizvodnje.

Obilje Zelenila 01

Nikad nam nije dosta zelenila u interijeru – a Salone del Mobile nas ni ove godine nije razočarao po tome pitanju. Raznovrsni kaktusi, sukulenti, aloe vera te domaća stabla, poput maslina i bambusa su bila u središtu većine interijera, pretvarajući svaki štand u opuštajuću oazu.

Zbogom plastici

Dizajneri su se vratili prirodnim korijenima te su zamijenili plastiku i umjetne materijale s tradicionalnim materijalima i prirodnim vlaknima. Ovogodišnji Salone del Mobile je tako obilovao prirodnim, recikliranim ili ponovno korištenim materijalima poput drva, bambusa, ratana, kamena, mramora, lana i pamuka.

Salone del Mobile Milano 2022
Salone del Mobile Milano 2022
Salone del Mobile Milano 2022
Rukotovorine I Organski Oblici 02

Strukturirane geometrijske oblike ove godine sve više su zamijenili obli oblici, rukotvorine i komadi namještaja inspirirani prirodnim siluetama. Dekoracije imaju jedinstvene i zakrivljene oblike koji neodoljivo podsjećaju na organske motive iz prirode.

Salone del Mobile prepun zemljanih nijansi

Na sajmu su najviše prevladavale bogate, duboke nijanse i zemljane boje. Smeđe, kremaste i bež nijanse su upotpunjene prigušenim plavim, zelenim, terakota narančastim i crvenkastim tonovima kako bi se kreirala elegantna ravnoteža u interijeru.

Bogatstvo Tekstura 02

U fokusu su baršunaste mat površine potpuno glatke na dodir. Radne ploče i zidni paneli se međusobno usklađuju, pogotovo u efektnim uzorcima mramora i kamena. Veliki hit su i drvene površine koje imaju izražene teksture, čvorove i pukotine.

Jedinstveni uzorci kamena i mramora

Čini se da će motivi mramora i ostalih reprodukcija kamena i ove godine biti prisutni svugdje – od radnih ploča, zidova, podova i namještaja, pa sve do detalja. Ove motive smo primijetili u raznim kombinacijama – svijetlim i tamnim nijansama, unikatnim uzorcima, svjetlucavim tonovima te bogatim teksturama.

Salone del Mobile Milano 2022
Modularni Sustavi Polica 01

Na sajmu Salone del Mobile su predstavljeni i razni modularni sustavi polica koji osiguravaju funkcionalno organiziranje prostora. Korišteni su u spavaćim sobama kao „walk-in“ ormari, u kuhinjama kao prilagođeni zidovi i u dnevnim sobama kao veličanstvene police za knjige.

Dinamična rasvjeta

Rasvjeta igra ključnu ulogu u svakome interijeru. Na ovogodišnjem sajmu fokus je bio na diskretnoj i ugodnoj LED rasvjeti koja osvjetljava radne površine, otvorene sustave polica, ormare i druge elemente interijera koji se žele dodatno naglasiti.

Elegantni Dizajn 01

U modi je apsolutna elegancija u dizajnu interijera koja se očituje kroz tanke radne ploče, staklene police, profinjene noge stolova i zaobljene linije. Kuhinjski namještaj i otoci mogu biti monolitnog masivnog izgleda, ali radne ploče, police, stolovi i detalji su većinom tanki i profinjeni.

Salone del mobile prepoznaje kuhinju kao mjesto za život

Tijekom protekle dvije godine naši domovi su postali sigurni i gostoljubivi, ali i otvoreni za nove aktivnosti – primjerice za rad, igru i učenje. Mnoge tvrtke su zato odgovorile na nove zahtjeve i dizajnirale fleksibilne i otvorene prostore u kojima se može raditi više aktivnosti u isto vrijeme.

Udobnost Doma 01

Tijekom pandemije smo ponovno otkrili ljubav prema prirodi te mjestu koje zovemo dom. Ovdje je namještaj udoban, a neutralne nijanse se usklađuju sa sofisticiranim stilom. Isprepliću se ugodne, oble linije i elegantni tanki dizajn. Čini se kako smo počeli voljeti udobnost i još je ne želimo pustiti.


Inspiraciju za uređenje doma potražite i u ostalim temama s našeg bloga:

Share this post