Oplemenjena iverica vs. MDF: Koji materijal odabrati za namještaj? - Egger U999 TM28, U999 TM9, U999 PM, F235 ST20

Oplemenjena iverica vs. MDF: Koji materijal odabrati za namještaj?

Pri odabiru materijala za namještaj, susrećemo se s mnogim opcijama. No, što je to oplemenjena iverica, a što MDF? Zajedno ćemo istražiti ove materijale, istaknuti njihove karakteristike i pokušati odgovoriti na najvažnije pitanje – koji materijal najbolje odgovara vašim potrebama. Jeste li spremni uroniti dublje u uzbudljivi svijet interijera? Krenimo.


Oplemenjena iverica vs. MDF: Koji materijal odabrati za namještaj? - Egger H1367 ST40, U740 TM9, H3311 TM28, U9631 ST9

Naslov 01

Iverica je materijal koji se najčešće koristi u izradi namještaja. Ona nastaje od sitnih drvenih vlakana koji se prešaju i lijepe zajedno pod pritiskom. Na ovaj način se dobiva čvrsta sirova ploča koja može biti osnova za proizvode poput oplemenjene iverice, radnih ploča i zidnih panela. Često se izrađuje od recikliranog drva, što je čini ekološki osviještenim i kvalitetnim izborom za opremanje vašeg doma.

Oplemenjena iverica vs. MDF: Koji materijal odabrati za namještaj? - Egger iverica

Oplemenjena iverica vs. MDF: Koji materijal odabrati za namještaj? - Egger oplemenjena iverica

Što je oplemenjena iverica?

Oplemenjena iverica je poput sirove iverice, ali s dodatnim melaminskim smolama i dekorativnim papirima koji poboljšavaju njezine karakteristike i daju joj ljepši izgled. Kad pogledate njezinu površinu, vidjet ćete različite teksture i uzorke koji su dizajnirani kako bi izgledali kao pravo drvo, kamen, beton ili neki drugi materijal.


Što su dekori?

Dekori su boje ili uzorci koji se otiskuju na dekorativnim površinama, kako bi ploča bila otpornija i izgledala ljepše. Zahvaljujući dekorima, ploča može biti jednobojna (uni dekor) ili izgledati kao prirodni materijal poput drva, kamena, mramora ili betona. Njena površina može imati glatku strukturu ili pak toliko izraženu strukturu koja će joj dati još realističniji izgled i u velikoj je mjeri približiti izgledu pravog materijala. Otkrijte sve dekore oplemenjene iverice.

Egger Dekorativna kolekcija 24+ Dekor U335 ST9 Hrđavo crvena
U335 ST9 Hrđavo crvena
F323 ST20 Cobra bronca
F323 ST20 Cobra bronca
H3359 ST32 Davenport hrast svijetli natur
H3359 ST32 Davenport hrast svijetli natur
F243 ST76 Candela mramor svijetlo sivi
F243 ST76 Candela mramor svijetlo sivi

Koje su prednosti oplemenjene iverice?

Oplemenjena iverica je nezaobilazan materijal u uređenju interijera. Izuzetno je izdržljiva, otporna i jednostavna za održavanje, što znači da će vaš namještaj dugo trajati. Ona dolazi u mnoštvu boja, struktura i uzoraka koji vam omogućuju da lako pronađete baš onaj dizajn koji savršeno odgovara vašem stilu uređenja. Uz sve to, jeftinija je od pravog drva i MDF-a, što je idealno ako želite zaista kvalitetan namještaj po povoljnijoj cijeni.

Oplemenjena iverica vs. MDF: Koji materijal odabrati za namještaj? - Egger H1367 St40

Za što se koristi oplemenjena iverica?

Ovaj materijal je toliko popularan da ga možete pronaći na gotovo svakom koraku – od elegantnih kuhinjskih elemenata, ormarića i modernih polica, pa sve do funkcionalnih radnih stolova. Sa svojom raznolikošću boja, uzoraka i tekstura, oplemenjena iverica omogućuje izradu kvalitetnog namještaja u bilo kojoj prostoriji u vašem domu ili poslovnom prostoru.

Naslov 02

MDF (eng. Medium Density Fireboard) ili medijapan je vlaknasta ploča srednje gustoće koja se koristi za izradu namještaja. Nastaje tako što se fino drvena vlakna pomiješaju s ljepilom uz pomoć topline i pritiska, a rezultat su čvrste ploče koje su izrazito jednostavne za rad i oblikovanje. MDF je i ekološki prihvatljiv jer se izrađuje od recikliranog drva, što ga čini odgovornim izborom za okoliš.

Oplemenjena iverica vs. MDF: Koji materijal odabrati za namještaj? - Egger MDF
Oplemenjena iverica vs. MDF: Koji materijal odabrati za namještaj? - Egger U999 PerfectSense mat Crna MDF

Zašto odabrati MDF?

MDF je jedan od najsvestranijih materijala u svijetu namještaja. On nije previše tvrd poput pravog drva, ali je znatno čvršći i otporniji od iverice. Njegova glatka površina omogućuje bojanje i lakiranje, dok njegova obradivost omogućuje jednostavno rezanje i oblikovanje prema vašim željama. Ovaj materijal je često prvi izbor u izradi namještaja, jer pruža pouzdanu i privlačnu osnovu za sve vaše dizajnerske ideje.

Gdje možete koristiti MDF?

Zahvaljujući svojoj prilagodljivosti i čvrstoći, MDF je idealan za vratnice namještaja u kuhinji i u drugim prostorijama. On je otporan na vlagu i promjene temperature, što ga čini odličnim izborom za namještaj koji mora izdržati različite uvjete. Osim toga, sjajan je i za kreativne projekte u uređenju interijera. Želite kreirati 3D panele ili zanimljive oblike poput valova? MDF je savršen materijal za to, jer se lako oblikuje prema vašim idejama.

Oplemenjena iverica vs. MDF: Koji materijal odabrati za namještaj? - Egger sirovi MDF

Sirovi MDF

Sirovi MDF možete oblikovati i lakirati baš kako želite. On dolazi bez završnog sloja, što znači da možete odabrati neku od boja iz široke RAL palete koja može imati mat ili sjaj završnu obradu. Osim toga, vratnice i ručke možete profilirati te na taj način kreirati elegantne detalje koji će još više obogatiti vaš namještaj. Saznajte više o profiliranim vratnicama.

Oplemenjena iverica vs. MDF: Koji materijal odabrati za namještaj? - Egger U999 PerfectSense mat Crna MDF

Oplemenjeni MDF

Ako vam treba jednostavnije i povoljnije rješenje, ploče oplemenjenog MDF-a su odličan izbor. One su već obložene melaminskim folijama, što znači da ne morate trošiti vrijeme i novac na dodatno lakiranje ili profiliranje. Dolaze u različitim bojama, pa lako možete pronaći onu koja odgovara vašem projektu. Ove ploče također imaju i antibakterijska svojstva te su otporne na otiske prstiju, pružajući tako dodatnu sigurnost i čistoću u vašem prostoru. Otkrijte sve dekore oplemenjenog MDF-a.

W1100 PG Alpin bijela
W1100 PG Alpin bijela
U767 PM Cubanit siva
U767 PM Cubanit siva
U665 ST9 Stone zelena
U599 PM Indigo plava
U599 PM Indigo plava

Pronađite više inspiracije za uređenje interijera:

Share this post