Beton u interijeru

BETON u interijeru

Sirova ljepota betona

Od grubog materijala u tvornicama i industrijskim halama do popularnog materijala u modernim interijerima: beton je prošao dug i trnovit put kako bi napokon pronašao svoju svrhu i unutar naših domova. Pritom se javlja svugdje: na zidovima, stropovima i podovima te u apsolutno svim prostorijama. Nije ni čudo, jer riječ je o veoma izdržljivom, trajnom i praktičnom materijalu koji u interijer unosi potrebnu dozu modernog urbanog stila.

Beton se dugo vremena koristio samo kao osnovna podloga za postavljanje drugih materijala. Smatrao se grubim i hladnim materijalom koji svoje mjesto nema u interijerima, već u industrijskim halama, skladištima i tvornicama. Danas je na snazi potpuno nova priča u kojoj je beton postao potpuno ravnopravan materijalima kao što su drvo, staklo, keramika…

Interijer s dominantnim betonskim dekorom može postati topao i ugodan za život. Naime, pravilnim kombiniranjem s drugim materijalima, strukturama i bojama možemo izvući ono najljepše i najugodnije iz betona.

Provjereni materijal za izdržljive konstrukcije

Vjerovali ili ne, beton nije djelo moderne arhitekture, već se u svijetu koristi više od 8500 godina. Prve oblike betona su počeli proizvoditi nabatejski trgovci u područjima današnje Sirije i Jordana za podove, građevinske strukture i podzemne cisterne. Beton je otad služio za izgradnju mnogih antičkih struktura, od starog Rima, Grčke i Egipta do Kine.

Panteon, Colosseum, Piramide u Gizi, Kineski zid i mnoge druge građevine su koristile neke oblike betona u svojoj konstrukciji. Nažalost, nakon pada Zapadnog rimskog carstva ovaj materijal pada u zaborav, a betonska tehnologija se ponovno razvija tek od polovice 18. stoljeća. Svoj najveći rast doživljava u industrijsko doba na koje nas beton i danas najviše asocira.

Photo: Nicholas Hartmann

Jedinstvene kombinacije s betonom

Izvor: mereway

Bilo da se radi o reprodukciji betona ili o pravom betonu, beton i drvo su dva materijala koja se u potpunosti nadopunjuju i stvaraju posebni stil uređenja interijera. Njihova kombinacija unosi potrebnu dozu topline i hladnoće te glatke i grube strukture. Mekoća drva ublažava grubi i tvrdi izgled betona. S druge strane, beton osigurava moderan izgled jer ovu kombinaciju daruje s potrebnom notom urbanog cool stila.

Zbog svoje neutralne boje i organske strukture, beton služi kao podloga na koju se mogu slagati druge boje, strukture i materijali. Bilo da su to zlatni ili srebreni detalji, mekane ili grube strukture, drvo ili staklo, postoje beskonačne kombinacije kojima se beton može podići na višu razinu. Dodatni detalji interijer čine zanimljivijim te mu daju dodatnu dubinu.

Struktura za stvaranje vizualnog interesa

Beton u interijeru
www.fantasticfrank.se

Pravilo kaže kako materijali s izraženom strukturom prostoriji daju dodatnu dubinu. Tako je i s betonom koji svojom grubom strukturom automatski stvara vizualni interes. Međutim, svaki beton nije jednak. Neke vrste imaju izraženiju i grublju strukturu, dok druge vrste imaju zanimljive diskoloracije. U svakom slučaju, beton privlači poglede i poziva na dodir.

Struktura betona se najjednostavnije može naglasiti stvaranjem kontrasta. Tako beton najviše dolazi do izražaja kad je suprotstavljen nekom prirodnom materijalu, kao što je drvo. Kontrast se može stvoriti i ostatkom boja u prostoriji koje najbolje odgovaraju nijansama betona.

Betonski podovi

Izvor: www.houzz.com

Betonski podovi su jedan od najprirodnijih načina za unošenje modernog industrijskog izgleda u interijer. Možda nemaju topao i ugodan osjećaj kao drugi podni materijali, ali su zato veoma povoljni, izdržljivi, praktični i jednostavni za održavanje.

Također, betonski podovi su sve samo ne dosadni. Fleksibilnost dizajna omogućuje dizajnerima beskrajne igre s bojama, strukturama i efektima čineći ovaj materijal jako svestranim izborom. Možda želite premazati svoj betonski pod za glatki efekt ili priželjkujete zanimljive uzorke za ekstra akcent. U svakom slučaju, s betonskim podom uistinu nećete pogriješiti.

Umjesto betonskog poda možete ići na reprodukciju betona kroz laminat. Max & Moris u svojoj ponudi ima EGGER PRO podove koji svojim karakteristikama odgovaraju svim tehničkim, funkcionalnim i estetskim zahtjevima.

EPL004 Fontia beton sivi

Betonski zidovi

Beton u interijeru
Izvor: Auhaus Architecture

Betonski zidovi su još jedan zanimljiv način za kreiranje modernog stila u interijeru. Ovaj materijal je u jednakoj mjeri grub i rafiniran zbog čega je savršen za kreiranje odvažnih površina. Samo jedan akcentni zid je dovoljan za stvaranje vizualnog interesa. Ako idete na opciju s više betonskih zidova u istoj prostoriji, pazite kako ne biste pretjerali s previše strogim i intenzivnim izgledom.

Mislite kako bi se ovaj materijal odlično uklopio u vaš interijer, ali ne želite se dugoročno obvezati na betonske zidove? Ne brinite, postoje alternative koje veoma realno reproduciraju ovaj materijal kao npr. zidne tapete, paneli ili pločice s reprodukcijom betona različitih boja, struktura i efekata. Ne samo da su ove opcije puno jeftinije, već su i jednostavnije za čišćenje i održavanje.

Moderne betonske kuhinje

izvor: pinterest

Moderan i praktičan, beton je jedan od trenutno najpopularnijih materijala u dizajnu kuhinja. Za razliku od ostalih prirodnih materijala beton se bolje uklapa u suvremeni dizajn kuhinje jer jednostavno odiše industrijskim štihom. Može se nalaziti na dekoru, radnoj ploči, panelu, zidovima ili podovima. Međutim, svaki detalj se treba pomno uskladiti kako kuhinja ne bi postala suviše hladno mjesto.

 

Izvor: Hans Verstuyft Architecten

Ništa se u kuhinji ne ističe poput betonske radne ploče. Bila ona gruba i industrijska ili glatka i polirana, svaka vrsta betonske radne ploče izgleda robusno i veličanstveno. Može se kombinirati s betonskim vratnicama i sivim uređajima za potpuni moderni izgled interijera. Međutim, ako u betonsko sivilo želite unijeti dozu topline, kombinirajte je s vratnicama u drvenom dekoru ili s uređajima u kontrastnoj boji.

 

Izvor: Haecker Kuechen

Industrijski stil kuhinje možete kreirati i pomoću vratnica s betonskim dekorom. One istovremeno izgledaju elegantno i čvrsto te ih njihov jedinstveni moderni izgled čini uistinu bezvremenskim izborom za kuhinju.

Reprodukcije betona

Max & Moris u svojoj širokoj ponudi dekora ima i EGGER reprodukcije betona, metala i sivih tonova koji se savršeno nadopunjuju.

U suvremenoj arhitekturi tipična je primjena dekora F186 ST9 Chicago beton svijetlosivi koji djeluje pomalo hladno. U početku se takav dizajn primjenjivao samo na radne površine, no u međuvremenu se taj izgled može pronaći i u namještaju za dnevne i spavaće sobe te kupaonice. Posebno na velikim površinama izvedba djeluje vrlo autentično.
Dekor Chicago beton tamnosivi sadrži mnogo topline u svojemu rasponu. Ako je klasični ton boje betona kao prehladan ili istaknut, onda je ovaj dekor prikladan kao harmonična varijanta za kombiniranje.

Površine u betonskom izgledu dominiraju svakim prostorom.

Share this post