Japandi

Što je Japandi stil i kako ga možete kreirati u svom domu?

Japandi stil osvaja svijet interijera. Možda mislite kako Japan i Skandinavija nemaju mnogo toga zajedničkog, ali činjenica je kako su njihove filozofije dizajna vrlo slične. Spaja ih ljubav prema jednostavnosti i funkcionalnosti te duboko poštovanje prema prirodnim materijalima i rukotvorinama. Sad su se najbolji elementi japanskog i skandinavskog dizajna napokon isprepleli i stvorili novi Japandi stil kojeg jednostavno obožavamo. Donosimo vam nekoliko savjeta kako i vi jednostavno možete postići ovaj stil u svom interijeru.

Japandi
Izvor fotografije: ⒸKsenia Bortsova

Ostvarite prostor bez nereda

Za postizanje Japandi stila, preporučujemo da u svom domu prvo napravite generalnu čistku i zadržite samo one predmete koje koristite i one koji u vama bude lijepe osjećaje. Ovo se ne odnosi samo na predmete koji su izloženi, već i na one koji stoje nagurani u ormarima. Neka sve bude čisto i uredno – pa čak i iza zatvorenih vrata. Na ovaj način ćete ostvariti jednostavni prostor koji diše i istog trena ćete se osjećati bolje.

Japandi
Izvor fotografije: Ⓒjapandihomes.com
Japandi

Kreirajte jednostavne i čiste Japandi linije

Prema Japandi stilu interijera, poželjan je namještaj koji ima jednostavne i čiste linije. Traže se solidne i elegantne siluete bez ikakvih ukrasa, utora, detalja i bez nereda. Ne samo da ovakav namještaj izgleda lijepo i moćno, već olakšava i održavanje. Vaša ruka može lagano prelaziti preko svih glatkih površina i u tren oka očistiti sve što joj se nađe na putu. Jednostavno i praktično!

Izvor fotografije: Ⓒhome-designing.com

Prigrlite nesavršenosti za pravi Japandi osjećaj

Japandi stil se vodi japanskom filozofijom wabi sabi koja pronalazi ljepotu u nesavršenosti i autentičnosti, a označava sve što je prirodno, autentično i ručno napravljeno. Predmet postaje wabi sabi s vremenom: drvena radna ploča s pukotinom ili napuknuta staklena vaza. Prihvaćanjem nesavršenih stvari stvarate atmosferu u kojoj ćete se odmah osjećati ugodnije i opuštenije.

Japandi
Izvor fotografije: ⒸPinterest

Odaberite neutralnu paletu boja

Ako preuređujete svoj dom u Japandi stilu, razmislite o toplim i neutralnim bojama – bež, kremastim, žutosmeđim i bojama kamena. Bež tonovi su s jedne strane čisti i neutralni, a s druge strane topli i ugodni, što ih čini idealnom osnovom za svaki Japandi interijer. Oni se savršeno nadopunjuju s toplijim bijelim dekorima, drvenim laminatnim podovima i sivim tonovima koji stvaraju sasvim lijepu harmoniju u prostoru.

Japandi
U156 ST9 Pješčano bež
Japandi
Egger F637 ST16 Chromix bijeli
H1180 ST37 Halifax hrast natur
Japandi
Egger H1312 ST10 Whiteriver hrast pješčano smeđi
Japandi
Egger H1122 ST22 Whitewood
Japandi
Egger H1424 ST22 Fineline krema
Japandi
Egger W1100 PM Alpin bijela
Japandi
Egger U702 PM Kašmir siva

Igrajte se s kontrastima

Ako mislite da je neutralna paleta boja dosadna, začinite je s bogatijim kontrastnim bojama koje odražavaju tradicionalni japanski stil. Tako će primjerice indigo plava, tamno siva i duboki zemljani tonovi unijeti baš onu pravu količinu kontrasta u skandinavsku neutralnost. Prilikom kreiranja kontrasta ipak budite oprezni, jer Japandi filozofija ne voli kaos, već potpuno skladne cjeline.

Pvc Soft Touch S064 Plava
Gizir PVC Soft touch S064 Plava
Japandi
Egger U961 PM Grafitno crna
U780 St9 Monument Siva
Egger U780 ST9 Monument siva
H3453 St22 Fleetwood Lava Sivi
Egger H3453 ST22 Fleetwood lava sivi
U999 Tm28 Crna
Egger U999 TM28 Crna
H3180 Tm37/st37 Halifax Hrast Smeđi
Egger H3180 TM37/ST37 Halifax hrast smeđi
U741 St9 Lava Siva
Egger U741 ST9 Lava siva
H1186 Tm37/st37 Garonne Hrast Tamno Smeđi
Egger H1186 TM37/ST37 Garonne hrast tamno smeđi

Koristite prirodne materijale

Prirodni materijali su još jedan ključni element Japandi stila. Drvo je svakako jedan od najpopularnijih odabira, ali postoji još mnogo materijala koji će unijeti prirodnu atmosferu u vaš dom. Tu se ubrajaju kamen, mramor, željezo, koža, bambus, trska, perje, papir, terakota, lan, konoplja i svi ostali materijali s bogatim teksturama koje pozivaju na dodir i osjećaj prave ugode.

Japandi
Izvor fotografije: Ⓒnordicdesign.com
Japandi

Uravnotežite rasvjetu

Japandi stil zahtijeva praktično osvjetljenje svih dijelova interijera koje svakodnevno koristite. Tu primjerice spadaju LED reflektori iznad vaše radne ploče, rasvjeta iznad radnog stola i svjetiljke za čitanje iznad kreveta. Kad ste se pobrinuli za funkcionalnu rasvjetu, sad ju je dobro uravnotežiti s toplim i ugodnom osvijetljenim kutcima u kojima se možete ušuškati s knjigom u ruci.

Izvor fotografije: Ⓒinwithleo.com

Za Japandi odaberite kvalitetu iznad kvantitete

Ako mislite kupovati trendovske predmete koje će mijenjati svake dvije godine, onda ovo nije stil za vas. Kod Japandi stila sve se vrti oko dugovječnosti materijala i uvažavanja rukotvorina, zbog čega je fina izrada ono o čemu trebate razmišljati prije postavljanja predmeta u svoj prostor. To može biti vrhunski namještaj koji ćete koristiti jako dugo vremena ili umjetničko djelo u kojem ćete uživati godinama.

Japandi
Izvor fotografije: Ⓒhome-designing.com

Inspiraciju za uređenje doma potražite i u ostalim temama s našeg bloga:

Share this post